Känn Ingen Sorg (2013)

Standard

Att skriva ett filmmanus efter Håkan Hellströms texter låter som en dålig idé, men dessbättre funkar det riktigt bra! Känn ingen sorg är en av de bättre svenska filmerna jag sett på ett tag. Filmer om band eller musiker brukar lätt bli lite ointressanta och ha en liknade uppbyggnad. Det börjar när de är unga och sen följer man dem till nån avgörande spelning.

Här har manusförfattaren till Känn ingen sorg varit smartare och lite mer orginell. Hon har låtit sig inspireras av ett antal av Håkans texter och sedan skrivit manuset utifrån karaktärerna i låtarna.

Filmen handlar om Pål och hans vänner Johnny, Lena och Eva. Pål är musikaliskt begåvad och skriver låtar som alla gillar, men han klarar inte av att uppträda inför folk för att han lider av scenskräck och tvångstankar. Pål tvångstankar är drivkraften i filmen och det som ständigt sätter i käppar i hjulen på hans dröm att få spela musik.

Storyn i sig är ingenting speciellt utan det som gör filmen bra är de älskvärda karaktärerna. Trots sina brister tycker man om alla karaktärer, och känner verkligen för dem när de gör sina misstag.

Regissörerna Mårlind & Stein har jag tyckt om ända sedan jag såg deras series De Drabbade som gick på SVT i början av 2000-talet och här gör de verkligen inte bort sig. Känn ingen sorg är helt enkelt en väldigt snygg film med flera kreativa och intressanta kameraåkningar.

Risken med en sån här film är att den bara skulle kunna uppskattas av fansen av låtarna, men så är det verkligen inte här. Manuset är skrivet på ett så pass smart sätt att det inte gör så mycket om man inte känner till låtarna, även om det så klart förhöjer upplevelsen.

Känn ingen sorg är en riktig höjdarfilm, och en av sommaren 2013s bästa filmer!

Betyg: ★★★★☆

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s