Apornas Planet (1968-1973)

Standard

I och med att det i sommar kommer del två i den nya trilogin apfilmer har jag spanat in originalseriens fem filmer.

Var beredd, det kommer att förekomma spoilers i inlägget då jag inte kan prata om de senare filmerna utan att berätta vad som händer i de tidigare.

planetblu-ray6

Apornas planet (1968)

PlanetoftheapesPoster

En rymdkapsel med tre astronauter ledda av George Taylor (Charlton Heston) kraschlandar på en annan planet efter att något gått fel med deras rymdfärd. Tack vare tidsdilation har de bara åldrats 18 månader medan det gått 2000 år på jorden. De upptäcker att det på denna planet är apor som är de intelligentaste varelserna, medan människovarelserna inte kan prata och jagas för nöjes skull och används för forskning.

Apornas planet utnyttjar sin premiss på ett väldigt bra sätt. Den får en att tänka på huruvida det är etiskt försvarbart att behandla djur såsom vi behandlar dem, genom att visa hur det skulle vara om det fanns några andra högre upp i hierarkin som skulle göra mot oss som vi gör mot djur. Den ställer intressanta frågor och den har också ett häftigt slut med en twist som måste ha fått biobesökarna 1968 att bara gapa av häpnad. Den är riktigt bra, helt enkelt!

Om man tittar på Apornas planet får man vara beredd på att det är en film från 1968 och effekterna kommer inte vara lika bra som sådana vi får se idag, men jag tycker att de är så bra som historien kräver.

Sen är filmen lite daterad även på andra sätt. När Taylor läser in ett inlägg i kaptensloggen i rymdkapseln i början så passar han även på att röka lite, något som inte hade varit med om filmen gjorts idag. Tobak har även en självklar plats i deras nödproviantväskor de får med sig efter kraschen. Sen kan även kvinnosynen kännas lite unken. När Taylor flyr apornas fångenskap ser han till att få med sig en av de icketalande kvinnliga människovarelserna, för varje man behöver så klart en kvinna?

Men kan man bortse från de här småsakerna (för det är ändå småsaker, kvinnosynen kanske är det värsta men det hittar man i de flesta filmer från den här tiden) så är apornas planet en riktig pangrulle som håller än idag 45 år efter att den först kom ut.

Betyg: ★★★★☆

Bortom apornas planet (1970)

Beneath-the-Planet-of-Apes

Två år efter den första filmen kommer så den första uppföljaren. Kan den leva upp till sin föregångare? Tråkigt nog så nej. Det här är en mycket sämre film.

En andra rymdkapsel kraschar på apornas planet. I den finns Brent (James Franciscus) som skjutits upp från jorden för att se vad som hände med Taylor (bara det är ju en svag premiss för en film). Brent hittar ett gäng mutanter som tillber en gammal atombomb från jordens forntid. Samtidigt förbereder sig aporna för att attackera mutantmänniskorna.

Det mesta med filmen är sämre än den första filmen. Hela starten är ju bara en upprepning av den första filmen fast sämre, medan det nya som tillkommer inte är särskilt intressant.

Av alla filmerna i serien är det här den svagaste.

Betyg: ★★☆☆☆

Flykten från apornas planet (1971)

Escape_from_the_planet_of_the_apes

Då den andra filmen slutar med att jorden sprängs sönder av domedagsbomben kan man fråga sig hur man kan få till en uppföljare. Jo, man hittar på att Cornelius, Zira och Dr. Milo har bärgat, reparerat och skjutit upp sig i Taylors kraschade skepp innan jorden sprängs. Skeppet hamnar sedan i något slags maskhål som får det att kastas tillbaka i tiden till jordens nutid (1973). Människorna blir chockade av att det är apor i astronautdräkterna och desto mer när de får höra dem prata. Sedan utbryter diverse knasigheter, i och med kulturkrascharna, innan det tillsätts en tribunal för att ta reda på hur det kommer sig att Taylors skepp kunnat komma tillbaka utan honom men med apor.

De blir förskräckta av att höra att aporna kommer från en framtid där aporna dominerar över människorna. När det framkommer att Zira är gravid bildas fraktioner, där vissa tycker att man inte kan tillåta Zira att föda sitt barn då man tror att det är det som till slut leder till mänsklighetens nedgradering, medan andra tycker att det är barbariskt tänk. Zira har ju inte gjort något fel.

Nu har standarden höjts igen! Det här är en riktigt bra film, förmodligen den bästa uppföljaren. Den väljer att ta den lite mer komiska vinkeln, och det kan man ju tycka olika om, men jag tycker det funkar. Vissa manligt/kvinnligt skämt är i och för sig gammaldags och tråkiga.

Men överlag är det en underhållande film som definitivt är värd att titta på!

Betyg: ★★★☆☆

Erövringen av apornas planet (1972)

Conquest_of_the_planet_of_the_apes

Filmen utspelar sig 1991, och har premissen att alla världens hundar och katter dog ut i en sjukdom ungefär tio år tidigare, vilket lämnade männskligheten utan husdjur. För att ersätta dem började människor ha apor som husdjur istället. När det visar sig att aporna är duktiga på att tränas upp till att utföra lättare hushållssysslor blir aporna närmare slavar än husdjur. Caesar, Ziras bebis, som lyckades undkomma slutet på förra filmen har vuxit upp och ser med förargelse på hur människorna har apor som slavar och bestämmer sig för att göra något åt det.

Det här är inte en dålig film, även om det är lite överdrivet vilken polisstat USA blivit på bara tio år (aporna övervakas hela tiden av poliser), men jag tycker att det visar ganska tydligt på hur illa vi behandlat människor vi ansett stå under oss tidigare i historien.

Som jag fattat var det först tänkt att detta skulle vara den sista filmen i serien och det tycker jag märks. Filmen är skriven så att cirkeln sluts snyggt med den första filmen och tids-loopen stängs.

Betyg: ★★★☆☆

Slaget om apornas planet (1973)

Battle_for_the_planet_of_the_apes

Det har nu gått 10-12 år sedan slutet på förra filmen och helt plötsligt kan alla apor prata (utan förklaring). Caesar är apornas ledare och försöker skapa ett fredligt samhälle där apor kan samexistera med de kvarvarande människorna. Det gillas inte av gorillan Aldo som planerar en kupp. Samtidigt tänker de strålskadade människorna som lever i den radioaktiva ruinstaden attackera apstaden.

Det är lite synd att de beslöt sig för att göra den här sista filmen eftersom jag tycker det är en sämre film än den fjärde. Den försöker också att sluta på en positiv ton, och antyda att framtiden inte är skriven i sten utan den kanske kan ändras.

Den är inte alls dålig, men som sagt så förtjänade den här serien en bättre avslutning.

Betyg: ★★☆☆☆

Sammanfattning

Apornas planet är en filmserie som jag gillar mycket, visst har den sina brister och dåliga effekter men jag tycker det är en del av charmen. Om jag avslutningsvis skulle ta och ranka alla filmerna i ordning efter braighet skulle den lista se ut som följer.

1. Apornas planet
2. Flykten från apornas planet
3. Erövringen av apornas planet
4. Slaget om apornas planet
5. Bortom apornas planet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s