The Staircase (2004)

Standard
the_staircase

Tidigare i höstas fastnade jag för podcasten Serial. Det är en podcast som avsnitt för avsnitt behandlar alla möjliga vinklar kring ett gammalt mordfall. Från början var jag helt fast och var helt inne i fallet, men allt efter avsnitten kom ut svalnade min entusiasm och även kvalitén på avsnitten. Det blev mer och mer spekulationer och diskussioner kring rykten och sedan slutade allt med något av ett antiklimax.
I en diskussion kring Serial var det någon som nämnde dokumentärserien The Staircase som att vara i en helt annan liga än Serial. Då jag blivit lite besviken på Serial, men samtidigt var inne lite på ett true crime-spår (finns det måhända något bättre namn på den subgenren?), kändes det som att det kunde vara en bra matchning.

2001 ringer Michael Peterson till räddningstjänsten, han har hittat sin fru blodig och döende i botten av trappan i deras gemensamma hus. Snart så vänds misstankarna mot Michael själv. Är det kanske så att det är han själv som mördat sin fru för att sedan få det att se ut som en olycka? Han grips och åtalas senare för mord. The Staircase följer hela åtalet från start till att en dom faller.

Alla de som hävdade att The Staircase var bättre än Serial hade så rätt! Det här är en serie som verkligen håller hela vägen från start till mål. Trots att det handlar om åtta avsnitt på vardera 45 minuter så går det inte att slita sig, jag själv tryckte alla avsnitt på två intensiva dagar. Man pendlar ständigt, ibland tycker man sig veta att han självklart är skyldig för att i nästkommande avsnitt vara lika säker på att han är oskyldig.

Men det är inte bara en dokumentärserie om ett brott och en dom, utan det är också en inblick i en familjs dynamik och inbördes relationer. Hur påverkas en familj av att pappan åtalas för ett sådant här hemskt brott? Sedan är det dessutom en intressant inblick i det Amerikanska rättssystemet och nackdelar som kan finnas med det.

Alla som på något sätt är intresserad av true crime, eller bara är sugna på en fängslande berättelse, borde titta på The Staircase!

Betyg: ★★★★☆

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s