Edge of Tomorrow (2014)

Standard

Edge_of_Tomorrow_Poster

Att se på bio kan vara väldigt frustrerande. Man betalar dyra slantar för att se en film som sen kanske visar sig vara en riktig nitlott. Så har många biobesök varit för mig på senaste tiden. Det har varit många tvåor, och det är ju inget man vill lägga pengar på.

Då är det så skönt att gå på en film som Edge of Tomorrow som har det mesta. En Tom Cruise i toppform, en cool filmidé och bra action.

För mig är Tom Cruise en skådespelare som sällan gör några snedsteg (han må vara hur loco som helst i verkliga livet) i sina filmval. Ser man en Tom Cruise-film så vet man vad man får. Kvicka one-liners, ett bländade leende och ett lyckligt slut. Och vissa gånger är det bara precis vad man vill ha på bio!

I grunden är Edge of Tomorrow en utomjordingsinvasionsfilm, större delen av det kontinentala Europa har blivit invaderat av utomjordingar kallade Mimics. Tom Cruise spelar William Cage, en PR-kille inom militären som får i uppdrag att dokumentera det som är tänkt att bli det här krigets Dagen D. Men något går inte som det är tänkt, när de landstiger är de väntade och det blir en slakt. Cage som inte har någon krigserfarenhet dör bara några minuter efter landstigning, vaknar dock upp utan en skråma föregående morgon och får återuppleva samma dag igen, och igen, och igen, och med varje upprepning ökar hans skicklighet och han kommer närmare att göra något åt utomjordingshotet.

Grundhistorien är måhända inte särskilt originell (vilken filmidé är förresten det nuförtiden?), och inte heller den adderade twisten med tidsloopen är särskilt originell utan för tankarna snabbt till Måndag hela veckan (1993), Source Code (2011), eller varför inte vilket datorspel som helst. Men det är inte originalitet som är det som är intressantast heller, utan hur man berättar den historia man har. Och i det här fallet blir det en rolig film med väldigt spännande action. Action har nuförtiden ofta tendensen att förlita sig på skakig kamera och snabba klipp för att bygga upp en actionscen, och det funkar helt enkelt inte oftast för mig. Det gör oftast att jag inte har någon koll på vad som händer i scenen och då försvinner spänningen på en gång. Men så var det inte i Edge of Tomorrow. Visst var kameran lite skakig ibland, men det var på en lämplig nivå så att jag hela tiden hängde med.

Tom Cruise motspelerska Emily Blunt spelar Rita Vrataski, en krigshjälte som tar sig an Cage för att träna upp honom. Det är trevligt att det för ovanlighetens skull är en kvinna som är den starka karaktären som måste ta sig an den svagare mannen för att lära upp honom. Lite tråkigt bara (om än väntat i en Hollywoodfilm) att det måste finnas en kärleksgnista mellan karaktärerna bara för att den ena är en kvinna och den andra en man.

Överlag var jag underhållen hela filmen, det var bara lite i slutet som jag tyckte att logiken och reglerna som filmen ställt upp inte riktigt höll. Det var inget stort problem men det sänker betyget en aning.

Jag gick från bion nöjd, belåten och med ett leende på läpparna (måhända kanske inte lika bländande som Tompas) och det är ju gott betyg som något!

Betyg: ★★★★☆

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s